ACTUEEL

Meerderheid Senaat tegen beperking commissariaten

Een meerderheid van de Eerste Kamer ziet niets in een wettelijke beperking van het aantal commissariaten dat iemand mag hebben. Dat meldt het Financieele Dagblad na een rondgang langs de Senaatsfracties.

Maximum aantal

De meerderheid wil dat de regeling verdwijnt uit het wetsvoorstel over bestuur en toezicht in vennootschappen van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie voordat de Senaat met het voorstel instemt. De regeling houdt in dat iemand maximaal vijf toezichthoudende functies mag hebben. Voor uitvoerende bestuurders ligt dit aantal op twee.

Nuancering maximum

De regel is opgenomen in het wetsvoorstel door een amendement van Ewout Irrgang (SP). Irrgang wil met de beperking van het aantal toezichthoudende functies de kwaliteit van het toezicht verbeteren en het old boys network doorbreken. Directeur van de NVTZ Jacques Gerards vindt het verstandig om het aantal toezichthoudende functies per persoon te beperken, dit vanwege de groeiende complexiteit van de gezondheidszorg. De NVTZ hanteert een maximum van vijf toezichtfuncties. In een interview met Skipr stelt Gerards dat dit wel genuanceerd benaderd moet worden: “Voor een toezichthouder met een intensief hoofdberoep ligt het anders dan voor iemand die alleen een aantal deeltijdfuncties vervuld.”

Verzoek om novelle

Het CDA en de VVD zijn tegen de regeling. Hans Franken, senator van het CDA, vindt de regeling te stringent. Hij vreest dat commissarissen die veelgevraagd zijn hoge beloningen zullen eisen en niet beschikbaar zullen zijn voor toezichthoudende functies. Daarnaast zou de kans groot zijn dat de wet wordt omzeild door ‘vage adviesfuncties’, aldus Franken in het Financieele Dagblad. Franken wil het amendement-Irrgang ongedaan laten maken. “Er wordt een straf op vrijwilligerswerk gezet. Onze fractie neemt dit zeer hoog op. Dat moet de minister goed begrijpen.”

Standpunten partijen

De VVD steunt het verzoek om een novelle van het CDA. De partij stemt tegen het wetsvoorstel als de wijziging uitblijft. De PvdA, de ChristenUnie en de SGP in de Eerste Kamer wil meer duidelijkheid van de minister over de handhaving en de risico’s van de regel.  In de Tweede Kamer stemden de ChristenUnie en de PvdA voor het amendement en de SGP tegen.

Tegenstanders regeling

Onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland , NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen stuurden vorige week een brief aan de Eerste Kamer met het verzoek de beperking niet te accepteren. Ook de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) zijn tegen een verplichte beperking van het aantal toezichtfuncties. Volgens de BoZ komt een dergelijk maximum neer op vernietiging van ‘bestuurlijk en toezichthoudend potentieel’.
Wanneer de senaat het wetsvoorstel behandelt, is nog niet bekend.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

9 februari 2010

wekt het verbazing dat veel leden van de Eerste Kamer tegen de beperking van het aantal commissariaten zijn? eigenlijk niet, omdat de chambre de reflexion nog steeds veel leden telt die hun hoofdberoep niet (meer) uitoefenen, maar adviesfuncties, commissariaten en vrijwilligerswerk als zzp'ers combineren, met als basisinkomen hun niet onaanzienlijke vergoeding als senator.

inhoudelijk is het natuurlijk erg willekeurig om het aantal toezichtsfuncties dat een persoon tegelijkertijd mag bekleden tot 5, of een ander aantal, te beperken. beter zou het zijn op basis van een reële inschatting van het tijdbeslag en het ermee te verdienen inkomen tot een beperking te komen. maar die zal zeker zo willekeurig overkomen.

Top