ACTUEEL

Canadese dokter is sociaal vaardiger dan Nederlandse

  • Onbekend
  • 8 februari 2010
  • 1938 keer gelezen
  • 0 reacties

Nederlandse en Canadese chirurgen hebben na het afronden van hun opleiding een vergelijkbaar kennisniveau en dezelfde operatieve vaardigheden. Maar Nederlandse specialisten zijn minder bekwaam in de omgang met patiënten.

Patiëntmanagement

Dat concluderen Olle ten Cate en Marlies Schijven van het UMC Utrecht samen met Canadese collega’s in het British Journal of Surgery. Wat betreft chirurgische kennis en technische vaardigheden blijken Canadese en Nederlandse chirurgen niet van elkaar te verschillen. Maar de Canadezen hebben significant betere patiënt management skills. Daaronder vallen goede communicatie met de patiënt, het aanvragen van de juiste aanvullende onderzoeken, het stellen van de meest waarschijnlijke diagnose en het opstellen van een behandeltraject.

Meer uren

De onderzoekers stellen dat de achterblijvende vaardigheden samenhangen met het relatief  beperkte aantal opleidingsuren in Nederland. In Canada hebben chirurgen een tachtig urige werkweek, in Nederland een 48-urige. Het betekent dat Canadese chirurgen in de loop van de jaren veel meer uren aan hun opleiding besteden.

Aanpassing

Nederlandse artsen benutten de beperkte opleidingstijd vooral om zich te bekwamen in operatieve vaardigheden. Ten Cate en Schijven stellen daarom voor het opleidingscurriculum zodanig in te richten dat chirurgen meer interdisciplinaire besprekingen meemaken en meer uren op de polikliniek werken. Met name door deze werkzaamheden doen ze patiëntvaardigheden op.
De onderzoekers zien weinig in uitbreiding van het aantal opleidingsuren. In de Verenigde Staten en Canada doen weliswaar meer ervaring op, daar staat tegenover dat er vaker berichten over fouten als gevolg van oververmoeidheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top