HRM

'Personeelstekort leidt mogelijk tot sluiting ggz-klinieken'

'Personeelstekort leidt mogelijk tot sluiting ggz-klinieken'

Arkin vreest dat het oplopende personeelstekort op den duur kan leiden tot sluiting van klinieken. De ggz-aanbieder hoopt met het opleiden van eigen personeel en het verminderen van de regeldruk in de zorg te voorkomen dat het zover komt, zo meldt AT5.

Arkin had in 2017 ruim 400 vacatures, een stijging van 30 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. De aanbieder verwacht in 2018 nog veel meer nieuwe medewerkers nodig te hebben. In januari van dit jaar waren er alweer 100 vacatures. Voor een deel van de vacatures is het moeilijk om goed gekwalificeerde kandidaten te vinden.

Het grootste probleem momenteel is het enorme tekort aan verpleegkundigen. Anny Hartstra, directeur personeelszaken bij Arkin, voorziet grote problemen als het tekort aan personeel blijft oplopen. "Dan ben ik echt bang dat we klinieken moeten gaan sluiten en mensen niet de zorg zullen krijgen die ze nodig hebben."

Arkin is in gesprek met de politiek om de regeldruk in de zorg te verminderen. Dit moet ervoor zorgen dat op termijn zorgverleners meer tijd aan de cliënten kunnen besteden. Daarnaast leidt Arkin nu ook zelf personeel op. Zo is de ggz-instelling vorig najaar gestart met een traineeship van bijna twee jaar voor hbo-verpleegkundigen zonder ggz-ervaring. Arkin hoopt met dit traineeship ervaren talent aan te trekken dat binnen de organisatie alle disciplines van de ggz kan verkennen. 

Woningmarkt

Arkin pleit ook voor voorrang voor zorgpersoneel op de woningmarkt in Amsterdam. De aanbieder merkt dat Amsterdam vanwege de krappe huizenmarkt voor werkzoekenden vaak geen optie is, omdat mensen in de zorg graag dichtbij hun werk willen wonen. "We moeten voldoende gekwalificeerd personeel hebben om de zorg te kunnen bieden die de cliënten nodig hebben. Het is echt nodig om de wachtlijsten niet verder te laten groeien", aldus Hartstra tegen AT5.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

21 maart 2018

HRM verantwoordelijke van GGZ instelling waarschuwt terecht dat zorgverlening moet worden gestaakt indien onvoldoende medewerkers beschikbaar zijn. Zonder geschikte professionals geen patiënten gaan helpen is een juist standpunt! Dan de zaak, of een deel van de zaak sluiten. En dit niet uitstellen tot datum x, maar vanaf moment dat deze vaststelling formeel wordt. Logisch ?

Top