ACTUEEL

Leeftijdsgrens borstkankeronderzoek legitiem

Bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker mag een leeftijdsgrens van 75 jaar worden gehanteerd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep beslist in een zaak die drie vrouwen, het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Borstkankervereniging tegen de staat hebben aangespannen.

Leeftijdsgrens

In het bevolkingsonderzoek krijgen vrouwen van 50 tot en met 75 jaar elke twee jaar een oproep om zich te laten testen op borstkanker. Wie ouder is, moet zo'n onderzoek zelf regelen. Volgens wetenschappers heeft zo'n periodieke screening op latere leeftijd weinig nut, omdat tumoren dan zo langzaam groeien dat de meeste patiënten eerder aan iets anders overlijden. De eisers vonden dat discriminatie en heel erg wrang. Zij stelden dat jaarlijks wel degelijk honderden oudere vrouwen onnodig sterven aan borstkanker.

Ongelijk

De vrouwen werden in eerste aanleg in het ongelijk gesteld. Zij hadden naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende hard gemaakt dat de periodieke borstkankerscreening, die voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar gratis is, ook voor oudere vrouwen levensverlengend is. Zij stelden daarop hoger beroep in.

Medisch vraagstuk

Volgens het gerechtshof is de afweging tussen het nut van de screening en de medische risico's als die niet plaatsvindt, een medisch vraagstuk. De minister van VWS mag het beleid daarom volledig baseren op advies van wetenschappers, in dit geval van de Gezondheidsraad. Alleen als er sterke aanwijzingen zijn dat een advies niet deugt, moet daarvan worden afgeweken. Dat is bij het borstkankeronderzoek niet het geval, aldus het hof.

Bodemprocedure

Toch meent advocaat Richard Korver van de vrouwen dat de deur niet helemaal dicht is. Hij overweegt een bodemprocedure te beginnen. Op één punt is hij niet ontevreden. Het hof stelt dat oudere vrouwen wel het recht hebben zich te laten controleren. Dat is volgens Korver een verbetering van hun rechtspositie. “Zij kunnen met deze uitspraak bij de huisarts een onderzoek afdwingen. Nu is het beleid zo, dat de huisarts hier niet op ingaat tenzij er klachten zijn”, aldus de advocaat. Zo'n onderzoek gebeurt dan in het ziekenhuis door radiologen. “Dat is een nadeel. Mensen die de mammografie voor het bevolkingsonderzoek maken, zijn gespecialiseerd. Zij doen niets anders. Zij zien direct of er iets mis is.”(ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top