ACTUEEL

OM eist 2,5 jaar cel voor fraude apothekers

Tegen de apothekers Jef P. en Jaap P. is door het Openbaar Ministerie (OM) 2,5 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor grootschalige fraude met declaraties. De verdachten zijn vader Jef (76) en zoon Jaap (46), die eigenaar zijn van de apothekersorganisatie Verenigde Apotheken Limburg (VAL), met tientallen vestigingen in het zuiden van het land.

Tussen 2013 en 2016 zouden de Limburgers hebben gefraudeerd en meerdere zorgverzekeraars opgelicht. Zij deden dat volgens het OM door preferente medicijnen in rekening te brengen, terwijl de cliënten van de apotheek niet-preferente medicijnen ontvingen. Dat gebeurde automatisch in het systeem. Preferente medicijnen worden door de zorgverzekeraars volledig vergoed, niet-preferente medicijnen worden niet of deels vergoed. Volgens het OM zijn zo zeker 3,6 miljoen valse declaraties opgemaakt.

Volgens het OM zijn zeker 3,6 miljoen valse declaraties opgemaakt en bedroeg de fraude zeker 17,3 miljoen euro. De officier van justitie heeft vorderingen ingediend om hun winsten af te nemen en een boete van 800.000 euro geëist tegen de apothekersorganisatie VAL.

Doelbewust

De rechtbank in Rotterdam heeft meerdere dagen uitgetrokken voor de omvangrijke zaak. Maandag ontkenden vader en zoon doelbewust te hebben gefraudeerd. De Limburgers hebben nooit financieel gewin gehad, benadrukken ze. "De verzekeraar heeft geen cent te veel betaald, het heeft ons geen cent opgeleverd", aldus vader Jef. Het gaat om boekhoudkundige handelingen. Hij noemde de bedragen die het OM noemt "absurd".

Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet duidelijk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top