ACTUEEL

Verzekeraars melden minder gevallen van zorgverzekeringsfraude

Verzekeraars hebben fors minder gevallen gemeld van fraude met zorg- en ziektekostenpolissen in 2017. Het aantal gemelde gevallen van andere soorten verzekeringsfraude nam daarentegen juist sterk toe. Dit meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

Met betrekking tot fraude met zorg- en ziektekostenpolissen was er in 2016 nog een toename, maar nu lijkt het aantal fraudegevallen terug te lopen. Deze daling is vooral het gevolg van een verandering in de meldingsroute tussen het CBV en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waardoor meldingen voornamelijk via ZN worden verwerkt. Daarnaast speelt mee dat verzekeraars alerter zijn geworden op een constructie waarbij neppersoneel eerst forse loonsverhogingen kreeg en kort daarop massaal ziek werd, waarna vervolgens de verzekering werd aangesproken.

Het CBV noteerde voor andere soorten verzekeringen juist 17 procent meer gemelde incidentonderzoeken, in totaal ruim 5200 zaken. Mensen sjoemelen in 2017 het meest met opstal-, inboedel- en brandverzekeringen, autoverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top