Vastgoed

Gemeente Velsen twijfelt aan bouwplannen Zorgbalans

De gemeenteraad van Velsen heeft een motie aangenomen van GroenLinks en Velsen Lokaal waarin meer duidelijkheid wordt geëist over de nieuwbouwplannen van Zorgbalans in De Binnenhaven in IJmuiden. De gemeenteraad vraagt zich af of Zorgbalans in staat is de nieuwbouw op de Binnenhaven op tijd te realiseren en of de toegezegde huurgarantie van de multifunctionele  accommodatie wel nodig is.

Oorspronkelijke planning

Het ‘zorgplein’ in De Binnenhaven moet onderdak bieden aan ondermeer appartementen, zorgwoningen, maar bijvoorbeeld ook huisartsen en fysiotherapeuten. Daarnaast zou het ‘zorgplein’ vervanging bieden voor verpleeghuis Velserduin in Driehuis. Dit verpleeghuis is volgens Wim Westerman van GroenLinks al verkocht aan Woningbedrijf Velsen. Het verpleeghuis Velserduin moet eind 2014 leeg worden opgeleverd.  Voor de bewoners  moet voor die tijd een nieuwe woonplek gevonden zijn. Nu er nog geen steen gelegd is, vraagt de gemeenteraad zich af hoe realistisch oorspronkelijke planning nog is.

Huurgarantie

De gemeente heeft ten behoeve van dit project subsidie gekregen van de Provincie voor de ontwikkeling van meerdere functies in het nieuwbouwproject. De gemeenteraad heeft in april 2009 een raadsvoorstel geaccordeerd waarin geregeld is dat de gemeente over tien jaar verspreid een half miljoen euro beschikbaar stelt om de exploitatiekosten van de multifunctionele accommodatie te garanderen, stelt Edwin van ’t Hart, senior communicatieadviseur van de gemeente Velsen. Het gaat dan om een huurgarantie van de multifunctionele accommodatie in het project waarin maatschappelijke organisaties zoals de Stichting Welzijn Velsen, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Kennemerland, Zorgbalans en SKON Kinderopvang samen zullen werken. GroenLinks zegt destijds als enige partij tegen het voorstel te hebben gestemd vanwege de onzekere financiële situatie bij Zorgbalans. Nu betwijfelt GroenLinks of de exploitatiesubsidie wel nodig is. Deze discussie is nog niet gevoerd in de gemeenteraad, stelt Van ‘t Hart.

Vastgoed

Afgesproken is dat Zorgbalans het vastgoed over zou dragen aan een vastgoedpartij. In het najaar van 2009 bleek echter dat Zorgbalans nog niet in staat was om aan de slag te gaan. “En dat is nu nog steeds niet helder”, aldus Westerman.

Zoektocht naar partners

Volgens Westerman heeft Zorgbalans inmiddels bij verschillende woningbouwcoöperaties aangeklopt om samenwerking te zoeken. Tot nu toe zonder succes. Zorgbalans bevestigt dat de zoektocht naar partners nog gaande is. De organisatie laat weten het niet zuiver te vinden om in te gaan op de situatie, omdat de vragen gesteld zijn aan de voorzitter van de gemeenteraad. Zorgbalans behoudt zich daarom van verder commentaar.

Ontslag specialisten

De motie van GroenLinks en Velsen Lokaal omvatte naast de zorgen rondom de nieuwbouw ook het verzoek om meer inzicht te krijgen over de situatie in verpleeghuis Velserduin in IJmuiden waar onlangs vier specialisten ouderengeneeskunde hun ontslag indienden.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

dissertation writer

3 mei 2011

Thanks for such a detailed description!

Top