ACTUEEL

KNMG wijst burgerinitiatief waardige dood af

Ouderen die vinden dat ze klaar zijn met hun leven, moeten hulp kunnen krijgen bij een zelfgekozen waardige dood. Nu kunnen mensen alleen euthanasie krijgen, als ze ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een actiegroep verzamelt handtekeningen en wil de Tweede Kamer via een burgerinitiatief te dwingen het onderwerp in behandeling te nemen. De artsenfederatie KNMG wijst het voorstel van de  initiatiefgroep af.

Bekende Nederlanders

Bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Frits Bolkestein, Jan Terlouw en Paul van Vliet en de jurist Eugène Sutorius zijn dinsdag een handtekeningenactie begonnen om die hulp bij een zelfgekozen dood mogelijk te maken. De initiatiefnemers van de actie hebben zich verenigd in de groep Uit Vrije Wil. Ze willen 40.000 handtekeningen verzamelen.  KNMG wil niet dat er “op deze wijze getornd wordt aan de zorgvuldige wetgeving en praktijk rond euthanasie en hulp bij zelfdoding in Nederland”.

Hulpverlening

Volgens Uit Vrije Wil zijn er grote groepen oudere Nederlanders die 'klaar' zijn met het leven. Zij kunnen door allerlei kwalen niet meer het leven leiden dat ze willen leiden of zijn eenzaam. Speciaal opgeleide hulpverleners zouden hen moeten helpen om met een medicijn een eind aan hun leven te maken. Van tevoren zou de hulpverlener via gesprekken moeten achterhalen of de oudere vrijwillig en weloverwogen tot het besluit is gekomen. Na de dood van de persoon moet een commissie beoordelen of de hulpverlener de juiste procedure heeft gevolgd. Het recht op een waardige dood zou volgens de initiatiefgroep moeten gaan gelden voor mensen vanaf 70 jaar. KNMG ziet hierin geen rol voor artsen weggelegd. “Dit staat te ver af van hun eigenlijke taak.”

Misbruik van de wet

Veel tegenstanders van het voorstel vrezen misbruik van de voorgestelde wet, zodat ouderen, bijvoorbeeld door druk vanuit hun omgeving, tegen hun zin besluiten een eind aan hun leven te maken. Sutorius: “Bij de totstandkoming van de euthanasiewet werd ook steeds gezegd dat er misbruik van zou worden gemaakt. Dat is nooit gebeurd.” Toch vreest de KNMG dat mensen die vergeefs hebben geprobeerd euthanasie te plegen, hierna op deze manier terugvallen.

Onveilige pogingen

Ouderen die een eind aan hun leven willen maken, kunnen nu bij bijvoorbeeld de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) onder voorwaarden tips krijgen over hoe ze dat moeten doen. Volgens Sutorius moeten ze dan bepaalde medicijnen verzamelen via andere landen of internet. “Maar dan weet je nooit of die medicijnen echt zijn. De poging kan mislukken.” Ouderen kunnen de medicijnen ook via jokken bij een arts proberen los te krijgen. “Maar dan worden ze gedwongen tot list en bedrog.”(ANP)

Bekijk de filmpjes van BN'ers waarom zij zich bij Uit Vrije Wil hebben aangesloten

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top