ACTUEEL

STZ verlengt topklinische erkenning twee ziekenhuizen

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en het Franciscus Gasthuis & Vlietland mogen zich de komende vijf jaar weer een 'topklinisch opleidingsziekenhuis' noemen. Ze zijn geslaagd na een uitgebreide beoordeling van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg die niet elk ziekenhuis biedt. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt onder meer Level 2 Traumatologie op de Spoedeisende Hulp en Post IC High Care neonatologie. Door middel van wetenschappelijk onderzoek draagt het Franciscus Gasthuis & Vlietland als STZ-ziekenhuis bij aan de verbetering van patiëntenzorg. Dit betreft wetenschappelijk onderzoek door artsen, maar ook door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Het ziekenhuis stimuleert wetenschappelijk onderzoek, waar mogelijk samen met partners in de regio en met het Erasmus MC.

Hervisitatie

Het voormalige St. Elisabeth Ziekenhuis was al tien jaar in het bezit van de STZ-status, maar na de fusie met het TweeSteden ziekenhuis op 1 januari 2016 was hervisitatie een vereiste. De STZ-inspecteurs zijn volgens het ETZ zeer positief over de eenwording van de ziekenhuizen, over het "ongelooflijke tempo" waarin dit gebeurt en de grote energie die daarbij wordt tentoongespreid. In de fusie zijn alle STZ-thema’s overeind gebleven, oordeelt de STZ-commissie.

Volgens het ETZ zijn sommige topklinische functies, zoals neurochirurgie en traumatologie, "bijna van academisch niveau". "Dit zorgt voor een landelijke uitstraling, met patiënten die van heinde en verre naar het ETZ komen." Verder is het ziekenhuis trots over de experimenten die in het ETZ plaatsvinden voor het TopZorg-programma. Deze hebben tot zichtbare versterking en professionalisering van onderzoek en wetenschap binnen het ETZ geleid.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

5 april 2018

Toch wel opmerkelijk na een “zware” procedure weer als nieuwe rechtspersoon en vergrote organisatie erkend als topklinisch! Een echte felicitatie waard. De uitstraling daarvan op het peil van de verpleegkunde wordt in dit bericht even genoemd. Van het ETZ weet ik als algemeen geïnteresseerde dat het verpleegkundig peil zich strategisch naar een hoog peil beweegt. Of dit los staat van de topklinische erkenning op het terrein van geneeskunde is mij niets bekend. Maar dat zou me niets verbazen: geneeskunde en verpleegkunde zijn immers twee kanten van dezelfde medaille: patiëntenzorg.

Joris Meegdes

5 april 2018

Peter, een prima aanvulling!

Top