Finance

Per Saldo: pgb-kwestie Leiden is storm in glas water

De aantijging dat de gemeente Leiden mensen van een persoonsgebonden budget (pgb) probeert af te houden is een storm in een glas water. Dat zegt de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget Per Saldo die, gealarmeerd door de geluiden, met de gemeente Leiden in gesprek is gegaan.

'Pgb-Ontmoedigingsbeleid'

Ruud Stuurman, directeur van Zorgcentrum Roomburgh, zei eerder deze week in het Leidsch Dagblad dat de gemeente Leiden mensen die een pgb aanvragen zou ontmoedigen en onder druk zou zetten om hen over te halen aan de ‘zorgveiling’ mee te doen. Deze handelswijze zou een belemmering van de keuzevrijheid van cliënten betekenen. Een pgb stelt hen namelijk in staat zelf de gewenste zorgverlener uit te kiezen.

Bewust kiezen voor pgb

“Wij schrokken van het verhaal dat de gemeente Leiden mensen van een pgb af zou houden”, zegt Stans Damen van de belangenvereniging Per Saldo. Zij heeft met de gemeente over de kwestie gesproken en uitgezocht wat er aan de hand was. Mensen moeten een bewuste keuze kunnen maken. Volgens Damen is het verhaal afkomstig van een zorgaanbieder die door de veiling concurrentie heeft gekregen van andere zorgaanbieders en daar verbolgen over is. Mensen die bij de gemeente aan de balie komen om een pgd aan te vragen, blijken soms door Stuurman te zijn beïnvloed. De gemeente legt de mensen uit wat een pgb inhoudt en welk alternatief er is, zodat mensen een bewuste keus kunnen maken. Volgens Damen is het 'niet aan de orde' dat de gemeente Leiden pgb’s afraadt. “Pgb-houders zijn voor de gemeente bovendien goedkoper.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top