Gastvrijheid

Nierstichting stimuleert patiënten te minderen met zout

De Nierstichting wil dat zorgverleners hun patiënten aansporen te minderen met zout. De stichting heeft hiertoe het zogeheten Zoutpakket ontwikkeld, met daarin hulpmiddelen voor diëtisten en andere zorgverleners om patiënten te ondersteunen bij het verlagen van hun zoutinname.

Zorgverleners kunnen volgens de Nierstichting een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van hun patiënten bij het minderen met zout. Met name voor risicogroepen en mensen met lagere gezondheidsvaardigheden is goede begeleiding essentieel, aldus de stichting.

Nierfalen

Zo'n 85 procent van Nederland eet meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Het hoge zoutgebruik kan tot chronische nierschade en nierfalen leiden. Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag kan volgens de Nierstichting naar schatting bijna 150 duizend gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van tien jaar. Daarnaast voorkomt het bij zo’n 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.

Diëtisten in de nefrologie en cardiologie hebben het Zoutpakket kosteloos toegestuurd gekregen. Voor andere zorgverleners, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, en internisten is het pakket tegen kostprijs aan te vragen,

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top