ACTUEEL

Programma VoorZorg gaat zelfstandig

Het programma VoorZorg, dat jaarlijks ongeveer 400 kwetsbare zwangeren ondersteunt, is per 1 april zelfstandig gegaan. De Nederlandse uitvoering wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Dat meldt de NCJ op haar website. De verzelfstandiging vond plaats in afstemming met de Universiteit van Denver. Het programma VoorZorg loopt nu al zo’n twaalf jaar in Nederland.

Huisbezoeken

VoorZorg is een opvoed-, leefstijl, gezondheids- en ontwikkelingsondersteuningsprogramma, gericht op jonge vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Zij krijgen preventieve verpleegkundige ondersteuning tijdens hun zwangerschap en de eerste levensjaren. VoorZorg is een intensief programma dat bestaat uit twee huisbezoeken per maand door speciaal daarvoor opgeleide VoorZorg-verpleegkundigen. De huisbezoeken beginnen in de zestiende week van de zwangerschap en gaan door totdat het kind twee jaar oud is. In de eerste maand van het programma en tijdens de eerste zes weken na de geboorte komen de VoorZorg-verpleegkundigen vaker op huisbezoek.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top