ACTUEEL

Jaarverslag zorginstellingen onvoldoende transparant

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam heeft het beste jaarverslag van 2008. De kwaliteit van de jaarverslagen van zorginstellingen wordt steeds beter, maar de instellingen zijn nog niet voldoende transparant over de kwaliteit van de zorg. Dat blijkt uit onderzoek ‘Governance in de zorg’ van Ernst & Young.

Verbeterpunten

Zo’n zestig procent van de honderd grootste zorginstellingen heeft wachttijden, patiënttevredenheid en kwaliteitsindicatoren slechts summier of geheel niet opgenomen in het jaarverslag. Ook is de verantwoording rondom ICT bij veel instellingen voor verbetering vatbaar. Wel bieden de instellingen meer inzicht in de beloningen van bestuurders. De gemiddelde score van de jaarverslagen van 2008 is een ruime zeven, over 2007 was dit nog een 6,5. Het Erasmus MC had toen het beste jaarverslag.

Leesbaarheid

De zorginstellingen besteden meer aandacht aan de opzet van het jaardocument. Dit komt ten goede van de kwaliteit, maar de omvang van de verslagen groeit hierdoor. Dit komt niet ten goede van de leesbaarheid van het merendeel van de jaarverslagen. Opvallend is dat de ziekenhuizen hoger scoren dan de AWBZ-instellingen. Ernst & Young constateert wel verbetering in de AWBZ, maar “het kan nog beter”, stelt Jules Verhagen, voorzitter sector health care van Ernst & Young.

Top 10 jaarverslagen

  1. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam
  2. Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
  3. Erasmus MC, Rotterdam
  4. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, Terneuzen
  5. Pantein, Boxmeer
  6. Zorggroep Noorderbreedte, Leeuwarden
  7. Stichting Geïntegreerde Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen, Eindhoven
  8. Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam
  9. St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
  10. Alysis Zorggroep, Arnhem

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top