ACTUEEL

Fraudeur moet 175 duizend euro aan pgb-geld terugbetalen

Als het aan het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam ligt, dan moet een 40-jarige man uit Den Haag bijna 175 duizend euro terugbetalen aan de staat. De man heeft die verdient door te frauderen met PGB-gelden.

Dat meldt het OM op 11 april. Deze zogenaamde ontnemingsvordering volgt op de veroordeling vorig jaar april. De verdachte is heeft toen de maximale werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen. De Rotterdamse rechtbank achtte het bewezen dat de 40-jarige tussen 2008 en 2011 leiding gaf aan grootschalige fraude met PGB, valsheid in geschrifte en het witwassen van crimineel geld.

Uurtarief

De man had een zorgbureau dat veel meer uren aan PGB-zorg declareerde dan werkelijk werd geleverd. Als zijn cliënten maandenlang in Turkije waren, dan declareerde hij gewoon door. Het aantal geleverde zorguren berekende hij door het volledige PGB-budget te delen door het uurtarief van zijn zorgorganisatie, zo concludeerde de rechtbank vorig jaar. Omdat de verantwoordingsformulieren verkeerd werden ingevuld, werd hem ook valsheid in geschrifte verweten.

Het OM berekende dat hij in totaal 173.632,93 euro met de fraude verdiende. Het geld gaf hij onder andere uit aan zijn gokverslaving en aan een huisje in Bulgarije. Dat kwam hem vorig jaar op een veroordeling voor witwassen te staan.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top