ACTUEEL

Longpatiënt houdt zich niet aan medicatievoorschrift arts

Lang niet iedereen met astma en COPD neemt zijn medicijnen zoals voorgeschreven. Bijna één op de vier mensen met COPD en meer dan één op de drie mensen met astma wijkt af van het medicatievoorschrift van de arts, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van het Longfonds. Ook geven veel patiënten aan dat ze behoefte hebben aan extra hulp bij het omgaan met hun medicatie.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bevraagde astmapatiënten en bijna de helft van de mensen met COPD behoefte heeft aan extra hulp bij het omgaan met medicijnen. Deze extra hulp kan bestaan uit extra controle, uitleg over bijwerkingen, ademhalingsoefeningen en wat te doen bij verergering van de klachten.

Meebeslissen

Ook noemen de onderzoekers het opvallend dat een kwart tot een derde van de mensen met astma aangeeft dat zij onvoldoende kunnen meebeslissen over de behandeling. Bij COPD-patiënten is dit zelfs 40 procent. Mensen die het gevoel hebben niet mee te kunnen beslissen zijn ook minder therapietrouw, is de constatering.

Voor zorgverleners valt volgens het NIVEL nog veel winst te behalen in het bevorderen van therapietrouw. Niet alleen gezondheidswinst, maar ook qua (kosten)effectiviteit door betere voorlichting, controles en ondersteuning.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top