ACTUEEL

Verzorgingshuizen kampen met zelfdodingspogingen

In ruim een vijfde van de verzorgingshuizen hebben de afgelopen drie jaar bewoners pogingen tot zelfdoding gedaan of daadwerkelijk een eind aan hun leven gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) woensdagavond heeft gepresenteerd in het televisieprogramma Netwerk. Bij het onderzoek waren 221 verzorgingshuizen betrokken.

Voltooid leven

Meer dan de helft van de onderzochte tehuizen gaf aan dat een of meer ouderen in de afgelopen jaren hebben aangegeven hun leven als voltooid te beschouwen. Van die groep ouderen heeft twaalf procent daadwerkelijk een verzoek tot hulp bij zelfdoding gedaan. Ruim een derde van de onderzochte verzorgingshuizen gaf aan niet te weten of hun bewoners hun leven als voltooid beschouwden.

Eenzaamheid

Deze week is de Week van het Voltooide Leven. Een aantal organisaties vraagt aandacht voor het gegeven dat veel ouderen hun leven als 'klaar' beschouwen. Vaak gaat het om zeer oude mensen die zich eenzaam voelen en/of last hebben van kwalen waardoor ze niet meer goed uit de voeten kunnen. Ze zouden graag hulp krijgen bij het waardig beëindigen van hun leven.

Euthanasie

Volgens de huidige wetten is hulp bij zelfdoding verboden. Alleen mensen die 'ondraaglijk en uitzichtloos' lijden komen in aanmerking voor euthanasie. In de praktijk zijn dat veelal mensen die kanker hebben. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top