Tech

Koraal wint eerste landelijke VG Hackathon

Koraal heeft op 13 april de eerste landelijke VG Hackathon gewonnen. Onder de noemer ‘Zie Mij’ ontwikkelde het team van Koraal een app die moeilijke taal omzet in iets wat de cliënt begrijpt.

In totaal deden 35 teams mee aan de eerste Verstandelijk Gehandicapten Hackathon van 9 tot en met 13 april. Rode draad was de vraag hoe mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst beter te ondersteunen met behulp van technologie.

De winnende bijdrage ZieMij is een digitale hulp voor op de smartphone. De tool vertaalt tekst zoals de gebruiker in woord, beeld of geluid. Daarnaast bevat de tool een virtuele helper, die de weg wijst in lastige situaties en kan geruststellen als dat nodig is. Zo weet de gebruiker wat te doen na het lezen van een brief of e-mail. De helper kan ook afspraken direct in de agenda van gebruiker plaatsen en helpt aan deze afspraak te herinneren. Ook kan de virtuele helper de gebruiker in contact brengen met iemand die de gebruiker persoonlijk kent.

Relevantie

De jury onder leiding van secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS toonde zich onder de indruk van de maatschappelijke relevantie van de app. Nederland telt 2,2 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat zijn ook mensen met een licht verstandelijke beperking. Eén op de zes mensen vindt taal moeilijk. Dit leidt tot onnodige problemen en een dito beroep op zorg en ondersteuning. Dit kost de samenleving per jaar 1 miljard euro. Daarbij stelt de VN in het Verdrag voor de Rechten van de Mens dat informatie begrijpelijk moet zijn, zodat iedereen kan meedoen.

De tweede plaats in de VG Hackathon is gegaan naar Abrona met  K.I.T., een digitaal hulpmiddel om tandenpoetsen makkelijk en leuk te maken. Een derde plek was er voor Bartiméus met Eye Eye kapitein. Deze applicatie helpt mensen met een visuele beperking op een een slimme manier zelf activiteiten op te zoeken en zich inte schrijven. De publieksprijs ging naar Stichting Philadelphia Zorg voor Kandit, een app voor financiële zelfstandigheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top