ACTUEEL

'Betrek vader meer bij zorg voor kind'

Zorgverleners en hulpverleners, zoals artsen in de jeugdzorg, medewerkers van kinderdagverblijven of leerkrachten op de basisschool, richten zich vooral op moeders. Vaders worden buitengesloten bij de zorg voor hun kind. Dat moet anders vinden het ministerie van OCW en experts.

Onderzoeks- en adviesbureau Sardes heeft een handleiding gemaakt met tips om vaders meer te betrekken, schrijft het AD op 16 april. Bijvoorbeeld door tijdens gesprekken het woord niet alleen te richten tot moeder. "Vaders hebben soms het idee dat ze voor spek en bonen bij een gesprek zitten. Dat vergroot niet bepaald hun betrokkenheid bij de opvoeding", zegt Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar Pedagogiek.

Consultatiebureaus

In de jeugdzorg wordt er al meer gedaan om de rol van vaders in de opvoeding te vergroten. Consultatiebureaus passen de tijden van hun spreekuren aan naar de randen van de dag, en soms zelfs in de weekenden. Zo wordt het voor werkende ouders makkelijker om met het kind mee te gaan. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor huisbezoek en online hulp. "We beseffen dat we meer moeten aansluiten bij de wensen van hedendaagse ouders", verklaart Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top