ACTUEEL

Aantal gevallen van dementie is fors toegenomen

De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen met kenmerken van dementie fors toegenomen. De stijgende trend kan echter niet verklaard worden door eventuele veranderingen bij de onderzochte ouderen in cardiovasculaire ziekten, diabetes, hoge bloeddruk, leefstijl en depressie.

Dat melden VUmc en Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) op 16 april in Journal of Gerontology. Het aantal mensen in Nederland met dementie zal in de nabije toekomst zeker stijgen.

Geheugen

De onderzoekers analyseerden data over een periode van twintig jaar. Van drieduizend deelnemers, representatief voor de Nederlandse oudere bevolking, werd de groep tussen de 65 en 88 jaar oud geselecteerd. Op zeven meetmomenten werden gegevens verzameld over geheugen en andere cognitieve functies, maar ook over leefstijl en chronische ziekten. Het bleek dat er rond 1992 zo’n 2,5 procent nieuwe gevallen van onomkeerbare achteruitgang van cognitieve functies waren. In 2012 was dat percentage gestegen tot 3,4. Aspecten zoals hoge leeftijd, lage opleiding, diabetes mellitus, roken, lage body-mass index en weinig lichamelijke beweging hingen samen met een hogere incidentie van blijvende cognitieve achteruitgang. Maar ze verklaarden de stijging in incidentie niet.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top