Finance

NVZ: Klink moet nieuwbouwafspraken nakomen

De Nederlandse ziekenhuizen eisen snel actie van minister Ab Klink van Volksgezondheid voor het oplossen van hun financiële problemen op het gebied van nieuwbouw. Als hij nog langer draalt, is er volgens hen sprake van onbehoorlijk bestuur. Voorzitter Roelf de Boer van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft dat donderdag tijdens een congres gezegd.

Nieuwe regels drukken zwaar op ziekenhuisbudget

Het kabinet heeft enkele jaren geleden de regels veranderd voor de nieuwbouw en onderhoud van ziekenhuisgebouwen. Vroeger stond de overheid garant voor investeringen, nu moeten ziekenhuizen zelf de verantwoording dragen. De nieuwe situatie drukt zwaar op de budgetten van de ziekenhuizen.

Overgangsregime

Ziekenhuisbestuurders waarschuwen al jaren dat de problemen zo groot kunnen worden dat uiteindelijk bijvoorbeeld de salarissen van het personeel niet meer kunnen worden betaald. De ziekenhuizen zijn dan boekhoudkundig gezien failliet. Minister Klink had een overgangsregime toegezegd, maar is volgens de ziekenhuizen nooit daadwerkelijk over de brug gekomen.

Ziekenhuizen in nood

Volgens voorzitter De Boer moet Klink zijn afspraken nu nakomen. Ziekenhuizen hebben geen reserves meer om langer te wachten. De Boer zegt in de Volkskrant dat tien ziekenhuizen dit jaar failliet dreigen te gaan door problemen met de kosten van nieuwbouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top