ACTUEEL

Steeds meer vrouwelijke huisartsen

Van alle huisartsen in Nederland is 38 procent vrouw. Over vijf jaar zal dat naar verwachting de helft zijn. Daardoor zal ook het aantal huisartsen dat in deeltijd werkt verder toenemen. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

Man-vrouw verhouding

Uit de huisartsenregistratie van het Nivel blijkt dat het aantal huisartsen de afgelopen tien jaar met zestien procent is toegenomen. Het aantal vrouwelijke huisartsen is verdubbeld, terwijl het aantal mannelijke huisartsen juist met zes procent is gedaald. Die trend zet zich de komende jaren voort, want van de huisartsen in opleiding is momenteel 71 procent vrouw, aldus het Nivel.

Meer parttimers

Vorig jaar werkte 86 procent van de vrouwelijke huisartsen in deeltijd. Bij mannen was dat 41 procent. Cijfers over pas afgestudeerde huisartsen die op zoek zijn naar een praktijk, laten een vergelijkbaar beeld zien. De toename van het aantal parttimers is volgens Nivelonderzoeker Lammert Hingstman één van de redenen dat het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen de afgelopen jaren is uitgebreid. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top