ACTUEEL

Nieuwe procedure tegen ziekenhuis Roosendaal

Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann en de Geboortebeweging beginnen een bodemprocedure tegen het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. Een eerdere poging van de organisaties om via een kort geding af te dwingen dat een hoogzwangere vrouw in het ziekenhuis mocht bevallen onder begeleiding van haar eigen verloskundige werd door de rechter afgewezen.

Volgens Clara Wichmann ligt de vraag door die uitspraak nu open of ziekenhuizen mensen kunnen dwingen bepaalde zorg te accepteren, terwijl ze liever een andere vorm van zorg zouden willen. "Daarbij is er onzekerheid ontstaan over het recht van vrouwen op keuzevrijheid ten aanzien van hun zorgverlener. Als dit recht onduidelijk is, zijn we bang dat het nog vaker zal voorkomen dat vrouwen thuis moeten bevallen terwijl ze in het ziekenhuis willen zijn of uit angst voor hun zorgverlener ervoor zullen kiezen om alleen te bevallen", zegt Anniek de Ruijter, voorzitter bij Clara Wichmann.

Volgens De Ruijter is de uitspraak van de rechter gebaseerd op "een verouderd document", waarbij geen recht wordt gedaan aan nieuwe richtlijnen rond de geboortezorg. Vorige maand ging het Bravis Ziekenhuis om medische redenen niet akkoord met de wens van de zwangere vrouw om haar eigen verloskundige mee te nemen. Het ziekenhuis meende bovendien dat de situatie van de vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling. Naar verwachting zal de bodemprocedure in de loop van dit jaar plaatsvinden. 

Wederpartij

Het Bravis ziekenhuis laat in een reactie weten het voornemen van de wederpartij uit de media te hebben moeten vernemen. Bestuursvoorzitter Hans Ensing: "We zijn niet op de hoogte gesteld door de wederpartij en wachten de dagvaarding af. Met het oog op de heldere uitspraak van de kortgedingrechter zien wij een eventuele bodemprocedure met alle vertrouwen tegemoet." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top