ACTUEEL

Steeds meer 'vroege' abortussen

In 2008 is het aantal abortussen gelijk gebleven. Maar bijna driekwart van de ingrepen heeft plaats tijdens de eerste zes weken van de zwangerschap. Dat blijkt uit de Landelijke Abortus Registratie 2008 die Rutgers Nisso Groep, een kenniscentrum voor seksualiteit, donderdag heeft gepresenteerd. Het aantal 'vroege' abortussen is met achttien procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, 2007.

Technische ontwikkelingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam donderdag ook met een rapportage over abortussen in 2008. Uit de Jaarraportage 2008 van de Wet afbreking zwangerschap naar buiten blijkt dat 94 procent van de abortussen plaats vindt in een abortuskliniek. De overige zes procent wordt in ziekenhuizen uitgevoerd. Volgens de IGZ is het aantal abortussen boven de 13 weken in ziekenhuizen sinds 2000 verdrievoudigd. De IGZ vindt het aannemelijk dat er een verband is tussen deze stijging en de twintigweken echo. De onderzoekers van de Rutgers Nisso Groep verklaren de stijging door de betere technische mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om snel vast te stellen of iemand zwanger is.

Ruim 30.000 abortussen

In 2008 lieten negen op de duizend vrouwen een abortus plegen. In totaal waren het er 33.000. Dit aantal is sinds 2002 stabiel. In een derde van de gevallen betrof het vrouwen die al vaker een abortus hebben ondergaan. Bij vrouwen met een Afrikaanse of Antilliaanse achtergrond heeft meer dan de helft al eerder een abortus gehad.

Abortus op jonge leeftijd

Het aantal abortussen bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar is in 2008 licht gedaald. In 2007 ondergingen gemiddeld zeven op de duizend meisjes een abortus, in 2008 lag dat aantal iets lager.

Jaarlijks onderzoek

De Rutgers Nisso Groep voert het onderzoek naar het aantal abortussen jaarlijks uit op kosten van het ministerie van VWS. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top