HRM

Friese zorgpartijen lanceren actieplan huisartsenzorg

Zorgpartijen in Friesland hebben een plan gemaakt om de toegang tot huisartsenzorg in de provincie ook in de toekomst te kunnen waarborgen. De donderdag gepresenteerde maatregelen moeten ervoor zorgen dat alle inwoners van Friesland een eigen huisarts zo dicht mogelijk bij huis kunnen hebben.

De betrokken organisaties zijn de Friese Huisartsen Vereniging (FHV), Wagro Friesland, Dokterszorg Friesland, ROS Friesland, GGD Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar.

Het gezamenlijke plan richt zich op oplossingen voor de middellange en lange termijn voor heel Friesland. Zo maken de initiatiefnemers werk van het aantrekken van nieuwe huisartsen, bijvoorbeeld met een social mediacampagne om jonge huisartsen uit de Randstad te enthousiasmeren naar Friesland te komen. Ook streven de partijen ernaar om meer opleidingsplaatsen te creëren voor huisartsen in Friesland en wordt de samenwerking met huisartsenopleidingen in Groningen, Amsterdam en Utrecht gezocht. Daarnaast is het digitale platform www.11huisartsen.frl gelanceerd met praktische ondersteuning voor startende en stoppende huisartsen.

Pensioen

De komende vijf jaar gaat naar schatting 40 procent van de Friese huisartsen met pensioen. De instroom van startende huisartsen loopt achter, waardoor de continuïteit van de huisartsenzorg in Friesland in het gedrang lijkt te komen. Het donderdag gepresenteerde plan staat los van de huidige problematiek in Leeuwarden, waar huisartsen en De Friesland al enige tijd bezig zijn om het acute tekort aan huisartsen aan te pakken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top