ACTUEEL

Toekomst van zorgbouw: geïntegreerde contracten

TNO ziet mogelijkheden voor de zorgbouw in geïntegreerde contracten waarin zowel ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en facilitaire diensten aan één consortium worden gegund. Met name voor grote projecten vanaf 50 miljoen is deze constructie interessant. Dit concludeert TNO in het rapport 'Integraal Bouwen, Beheren en Bekostigen'.

Risicobeheersing en creativiteit

Bestuursvoorzitter van TNO, Jan Mengelers overhandigde het rapport 'Integraal Bouwen, Beheren en Bekostigen' donderdag aan minister Wouter Bos van Financiën en minister Ab Klink van VWS. Volgens het rapport besparen geïntegreerde contracten kosten en leiden ze tot risicobeheersing en meer creativiteit. TNO noemt het “een kansrijke oplossing voor de op dit moment moeilijk te vinden financiering”.

Minder risico’s

Geïntegreerde contracten kosten weliswaar meer voorbereidingstijd, maar dit verdient zich ruim terug, stelt TNO. De risico’s liggen immers niet meer bij de opdrachtgever, de prijs/kwaliteitsverhouding is gunstiger, de kostenefficiency is hoger en er is meer zekerheid over de kosten tijdens het gebruik. Door de risico’s te leggen bij de partij die ze het beste kan beheren, nemen de risico’s af, schrijft TNO in een persbericht. Dit biedt banken meer vertrouwen, waardoor zij eerder geneigd zullen zijn om geld beschikbaar te stellen.

Tijd voor geïntegreerde contracten

Mengelers liet de ministers weten: “De tijd is nu rijp om in de gezondheidszorg met geïntegreerde contracten aan de slag te gaan. Pilots met geïntegreerde contracten zijn nodig om extra kennis over geïntegreerde contracten in de zorg op te bouwen. TNO is beschikbaar om zorginstellingen en beleidsmakers bij te staan met informatie en kennis."

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top