ACTUEEL

'Snelle fusie Warmande en ZorgSaam is cruciaal'

Het is vijf voor twaalf voor de Zeeuwse zorgorganisatie Warmande. Als de toestemming van de ACM voor een fusie met ZorgSaam nog lang op zich laat wachten, dan gaat Warmande failliet.

Dat meldt Omroep Zeeland op 26 april. ZorgSaam staat al langer klaar om Warande, met verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg in West-Zeeuws-Vlaanderen, over te nemen. Meer dan een jaar geleden werd de fusie al aangekondigd. Ook ligt er al een reddingsplan voor Warmande klaar. ZorgSaam wil 2,5 tot 4 miljoen investeren om verouderde gebouwen en voorzieningen aan te pakken en om personeel te trainen.

Spoedprocedure

Warmande had in 2016 een tekort van 0,8 miljoen en in 2017 van 1 miljoen euro. Het aantal cliënten en de omzet is de laatste jaren fors gedaald. Dat leidde tot onbezette bedden en leegstand. Warmande heeft capaciteit voor 335 ouderen. Maar 200 maken daar gebruik van. Warmande failliet laten gaan en vervolgens door ZorgSaam laten overnemen is geen optie, vindt directeur René Smit van ZorgSaam. Het risico dat de organisatie personeel en voorzieningen nooit meer terugkrijgt is te groot.

Zorgsaam heeft het reddingsplan met de ACM besproken. In een spoedprocedure beoordeelt de toezichthouder de overnameplannen. Binnen enkele weken volgt een beslissing.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top