ACTUEEL

‘Jeugdzorg moet eigen governancecode krijgen’

Een governancecode in de jeugdzorg is een teken van zelfreinigend vermogen van de sector en vergroot de innovatiekracht. Dat stellen Hans Kamps, voorzitter van de MOGroep Jeugdzorg, en Hildegard Pelzer, directeur Governance Support, in het Tijdschrift Jeugdbeleid, meldt Mavim.

Overheidsregulering

Volgens Kamps en Pelzer is verdergaande overheidsregulering niet wenselijk. Daarom moet de sector met een eigen governancecode met handhavingsbeleid komen die toegesneden is op de jeugdzorg. Zo heeft de code een zelfreinigende werking.

Good governance

Kamps en Pelzer willen bestuurders en toezichthouders niet binden aan te veel regels. Onnodige detaillering moet voorkomen worden, stellen zij. De elementen voor good governance zijn focus op waarvoor je bent, oog voor geld, informatie als plicht en niet alleen als recht van de toezichthouders en zorg voor goede bestuurders en goede toezichthouders, meldt Mavim. De stakeholders moeten echter niet vergeten worden, dan zou de governancecode ‘krachteloos’ zijn. De stakeholders, zoals de provincie en cliënten, moeten betrokken worden bij bijvoorbeeld beleidsontwikkeling.

Zorgbrede Governancecode 2010

De Zorgbrede Governancecode 2010 is op 1 januari jongstleden in werking getreden. Deze vervangt de bestaande code die sinds 2006 van kracht was. De code geldt als lidmaatschapseis voor de leden van de brancheorganisaties. De brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland, NVZ en VGN zijn in november 2009 akkoord gegaan met de vernieuwde governancecode.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top