ACTUEEL

Huisartsen wijzen ‘Neder-Duitse’ patiënten af

Nederlanders die in Duitsland wonen, zijn niet meer welkom bij de Nederlandse huisartsen in de grensstreek.  De Nederlandse huisartsen adviseren deze mensen op zoek te gaan naar een Duitse huisarts. Dat meldt de Telegraaf.

Richtlijn LHV

De in Duitsland wonende Nederlanders klagen op de website Verhuis.de over deze behandeling, maar volgens de huisartsen handelen zij in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De LHV ontkent dit op de site van de Telegraaf. Fulco Seegers, woordvoerder van de LHV, stelt dat er vanuit de vereniging geen richtlijn ‘met die strekking’ is uitgevaardigd.

Zorgplicht

Huisartsen hebben een zorgplicht. Dat betekent dat zij binnen 15 minuten zorg moeten kunnen bieden. Dat is in het geval van de ‘Neder-Duitsers’ niet altijd mogelijk. Dan moeten zij een beroep doen op een noodarts. Maar die reisafstand is niet zo’n probleem, stelt één van de ‘Neder-Duitsers’, bij calamiteiten is er altijd nog een Duitse noodarts.

Verzekeren

Ook voor de zorgverzekeraar is het geen probleem in welk land de verzekerde geregistreerd is. Menzis laat weten: “Wij verzekeren hen toch wel. Maar we onderschrijven wel de kwaliteitsnorm dat een arts een patiënt binnen 15 minuten moet kunnen bereiken."

Tekort aan artsen

Duitsland kampt met een groot tekort aan huisartsen. Het land heeft dringend behoefte aan meer dan tweeduizend huisartsen, meer dan 1200 psychotherapeuten en ruim driehonderd medische specialisten.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top