ACTUEEL

Zorginstituut: glucose-zelfmeting in basispakket

Het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat zelf bloedsuiker meten bij sommige vormen van diabetes vergoed gaat worden. Dat betekent dat de zogenaamde Flash Glucose Monitoring (FGM) in het basispakket komt.

Dat meldt Diabetesvereniging Nederland (DVN) op haar website. De maatregel geldt voor ongeveer 40 duizend diabetespatiënten. Het gaat om kinderen tot en met 18 jaar met diabetes type 1, volwassenen met diabetes type 1 van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen, zwangere vrouwen en vrouwen met diabetes type 1 en 2 die zwanger willen worden.

Flash

Het Zorginstituut oordeelt dat voor de vijfde groep: mensen met hypo-unawareness, een real time continuglucosemeter (RTCGM) beter geschikt is dan de FGM vanwege de alarmfunctie en de mogelijkheid om te worden aangesloten op een insulinepomp. Een RTCGM kun je alleen krijgen via het ziekenhuis.

Met de ‘flash-methode’ hoeven mensen geen bloed te prikken. De waarden worden gemeten met een scan in de bovenarm. Dat kan met een reader of een app, die de informatie ook kan delen met familie of zorgverleners. Een vingerprik ter vergelijking is mogelijk als patiënten twijfelen over de gemeten waarden.

Uitvoeren

Zorgverzekeraars en leveranciers moeten dit besluit praktisch gaan uitvoeren. DVN gaat hierover op korte termijn in gesprek met alle betrokkenen. Het is de bedoeling dat de diabetici in de loop van de zomer in aanmerking komen voor de vergoeding. Het recht op vergoeding van FGM gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top