ACTUEEL

Hoogste rechter: Eindhoven moet toewijzing Wmo controleren

De Centrale Raad van Beroep (CRVB), het hoogste rechtsorgaan in Nederland, heeft de gemeente Eindhoven op de vingers getikt over de Wmo. Eindhoven mag niet zomaar afgaan op het oordeel van de wijkteams bij toewijzingen van Wmo-gelden, maar moet die zelf controleren.

Dat meldt het AD op 5 mei. De uitspraak werd gedaan in de zaak van een gehandicapte vrouw uit Eindhoven. Haar aanvraag voor huishoudelijke hulp werd in 2015 afgewezen na een negatief advies van een wijkteam van WIJEindhoven. Tijdens de zitting bleek dat de gemeente niks had ondernomen om dit advies te controleren. Daarmee heeft Eindhoven niet voldaan aan de 'vergewisplicht' die is vastgelegd in de Wmo, aldus de CRVB.

Wekwijze

De uitspraak betekent dat Eindhoven de afgelopen jaren elke keer op een verkeerde manier tot het besluit kwam of iemand wel of geen zorg kreeg. De gemeente zal dus per direct haar werkwijze moeten wijzigen. Dat brengt grote praktische problemen met zich mee voor Eindhoven, dat toch al onder druk staat door miljoenentekorten op het sociaal domein.

Er zijn nu ongeveer tachtig Eindhovenaren die bezwaar maken tegen hun vermindering van huishoudelijke hulp.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top