ACTUEEL

Minister wil bekendheid respijtzorg vergroten

Minister De Jonge van VWS gaat met gemeenten, cliënten, mantelzorgers en belangenvereniging Mezzo bekijken hoe respijtzorg beter onder de aandacht van mantelzorgers kan worden gebracht.

Wat De Jonge betreft trekken mantelzorgers in de toekomst eerder aan de bel als ze overbelast dreigen te raken. Volgens De Jonge realiseren mantelzorgers zich onvoldoende welke taak ze vervullen, waardoor ze grotere kans lopen op overbelasting.

Een middel om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten is de zogeheten respijtzorg, waarbij de mantelzorg tijdelijk wordt overgenomen. Deze zorg kan wat De Jonge betreft beter onder de aandacht worden gebracht en ook het aanbod kan worden verbeterd. Om die reden wil De Jongen met gemeenten, Mezzo, cliënten en mantelzorgers kijken naar manieren om regelingen rond respijtzorg beter te laten aansluiten bij de behoeften van mantelzorgers.

De Jonge reageert hiermee op Kamervragen van Leonie Sazias (50Plus) en Vera Bergkamp (D66). Zij vroegen de minister om een reactie op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hieruit komt naar voren dat het aantal potentiële mantelzorgers per mantelzorgcliënt tot 2040 naar verwachting zal halveren.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

14 mei 2018

Gemeenten zullen een opstelling hebben van; beste minister, als je respijtzorg wilt promoten dan betaal je het ook maar.

Top