Tech

ALS-start-up haalt 1 miljoen euro aan durfkapitaal op

ALS-start-up haalt 1 miljoen euro aan durfkapitaal op

De Nijmeegse start-up MindAffect heeft een investering van een miljoen euro gekregen van een groep Nederlandse geldschieters. Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee ALS-patiënten met hersenactiviteit een computer kunnen aansturen en zo onder andere kunnen communiceren.

Het vorig jaar opgerichte MindAffect komt voort uit de Radboud Universiteit. De techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld, borduurt voort op onderzoek dat is bekostigd door internationale ALS-organisaties. Het geld van de Nederlandse durfinvesteerders komt daarbovenop.

Investeerders 

Onder de investeerders is havenondernemer Bernard Muller, die zelf ALS heeft. Ook de oprichters van Quby, het bedrijf achter de slimme thermostaat Toon, staken geld in MindAffect, net als ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Medisch Specialistisch Bedrijf Isala.

ALS is een aandoening van het zenuwstelsel waardoor patiënten steeds minder controle hebben over hun spieren. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Oud-voetballer Fernando Ricksen is een bekende ALS-patiënt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

15 mei 2018

Dat de gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar is klopt. Echter, 5% leeft er nog meer dan 20 jaar mee, en de natuurkundige Stephen Hawking heeft het meer dan 50 jaar volgehouden. Zie http://time.com/5199001/stephen-hawking-als/. Dus de spreiding is groot.

Ik meld dit omdat ik zelf als fysiotherapeut ook jarenlang gedacht heb dat ALS een ziekte was die altijd binnen enkele jaren tot de dood leidde, maar dat is dus niet altijd zo.

Top