ACTUEEL

Kenniscentrum houdt darmpatiënt uit het ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis, huisartsen, patiënten en zorgverzekeraar Menzis hebben een werkwijze ontwikkeld die voorkomt dat patiënten met Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) in het ziekenhuis moeten worden behandeld. Want meestal kunnen ze net zo goed en sneller worden behandeld door hun eigen huisarts, en zo hoeven ze hun eigen risico ook niet aan te spreken.

Dat meldt het Martini Ziekenhuis op 14 maart. In het ziekenhuis is het Prikkelbare Darmcentrum geopend: een kenniscentrum dat alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. 

Informatie

Hierdoor beschikken zowel patiënt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. De informatie is gratis beschikbaar voor alle ziekenhuizen, huisartsen en patiënten in Nederland. De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diëtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met PDS. Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Jaarlijks komen daarvan ongeveer duizend patiënten met PDS op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis, maar dat is meestal niet nodig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top