ACTUEEL

Atrium MC staakt operaties op last van Inspectie

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en Brunssum mag vanaf dinsdag bepaalde operaties niet meer uitvoeren. Dit omdat de operatiekamers verouderd zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Atrium MC onder verscherpt toezicht geplaatst.

Grote risico’s

Na onaangekondigde bezoeken door de IGZ heeft het ziekenhuis besloten voorlopig de operatiekamers op beide locaties te sluiten waar een groot risico op infecties bestaat. Het gaat daarbij om kamers waar operaties worden uitgevoerd aan heupen, knieën en schouders. De IGZ stelt: “De operatiekamers zijn uitgerust met installaties voor luchtbehandeling die niet voldoen aan de huidige eisen. Ook is het gedrag van OK-professionals op het gebied van infectiepreventie onvoldoende. Het gevaar voor postoperatieve wondinfecties is daardoor groter dan zou moeten.”

Tekortkomingen

Ook de communicatie, overdracht en medicatieveiligheid zijn onvoldoende, vindt de inspectie. Het Atrium MC erkent de tekortkomingen.

Tijdelijk operatiecomplex

Het Atrium MC gaat, in overleg met de inspectie, een tijdelijk operatiekamercomplex bouwen met acht operatiekamers. Over acht tot twaalf weken moet dit complex klaar zijn. Patiënten worden voorlopig doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de omgeving als dat nodig is. Sommige operaties mogen nog wel in het ziekenhuis worden uitgevoerd, omdat ze medisch gezien niet kunnen wachten. Spoed-keizersnedes behoren daar ook toe.

Nieuwbouw laat op zich wachten

Het OK-complex van het Atrium MC is 42 jaar geleden geopend. Toen was het het modernste complex van Nederland. Het ziekenhuis laat in een persbericht weten dat het oude gebouw niet langer mogelijk is om mee te groeien met de steeds strengere eisen voor ziekenhuiszorg. Een nieuw behandelgebouw had uitkomst moeten bieden, maar “de kredietcrisis zette een streep door de rekening”, stelt het Atrium. Het ziekenhuis is nog steeds op zoek naar financiering van de nieuwbouw die al in 2008 van start had moeten gaan. De nieuwbouw en renovatie van de ziekenhuislocaties zijn dan ook een permanente frustratie voor Eke Zijlstra, voorzitter van de raad van bestuur, zo gaf hij in een interview met Skipr aan. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

verburg mp

19 februari 2010

Een reactie op persoonlijke titel. Wij zijn in Heerlen afgerekend op het niet voldoen aan de eis van &lt; 10 KVE/m3 behorend tot Klasse 1 operaties .(KVE= kiemvormende eenheden) ( Rapport luchtbehandeling OK, uit werkgroep infectie preventie) Hoeveel ziekenhuizen voldoen hier wel aan? Graag een reactie,want wij voelen ons hier""gepakt"" Wij voldeden wel aan de eis van &lt; 100 KVE op alle OK's., klasse 2 operaties.

Nogmaals, graag een reactie want als deze norm in een groot aantal zieknhuizen niet wordt gehaald ,staan we sterk in ons verweer richting inspectie.(evt ziekenhuis anoniem vermelden)

Top