HRM

Artsentekort dwingt Treant tot concentratie kindergeneeskunde

De Treant Zorggroep concentreert alle klinische verloskundige en klinisch kindergeneeskundige zorg op locatie Scheper in Emmen. Treant ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege een structureel tekort aan kinderartsen. Voor poliklinische zorg, dagbehandelingen en voor- en nazorg kunnen patiënten nog wel terecht op de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde op locaties Refaja in Stadskanaal en Bethesda in Hoogeveen.

"Het bieden van klinische verloskundige en kindergeneeskundige zorg betekent dat er 24/7 een kinderarts op locatie moet zijn", schrijft Treant in een persverklaring. "Er zijn momenteel te weinig kinderartsen om de benodigde diensten op een verantwoorde manier voor langere tijd op meerdere locaties te kunnen draaien."

Treant kampt al langer met een tekort aan kinderartsen. De klinische afdelingen kindergeneeskunde en verloskunde in het Scheper Ziekenhuiszijn zijn sinds 18 december 2017 gesloten vanwege het tekort. De zorg is tijdelijk overgenomen door het Bethesda en het Refaja en andere ziekenhuizen in de regio. Om te voorkomen dat meer artsen uitvallen, kiest Treant er nu voor om de zorg te concentreren in Emmen. De capaciteit van dit ziekenhuis is het grootst en de locatie heeft de meeste faciliteiten. Bovendien zijn de gevolgen voor de reistijd van patiënten het kleinst bij concentratie van zorg in Emmen, aldus Treant.

Aderlating

"Het sluiten van afdelingen is het laatste dat je als bestuurder wil", zegt Treant-bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. "We ervaren dit als een aderlating van ons zorgaanbod voor de regio. Het is een besluit dat we met buikpijn hebben moeten nemen. Maar artsen die we niet hebben, kunnen we ook niet inzetten. Dit is de enige manier om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren." De raad van bestuur ziet concentratie daarom als enige verantwoorde oplossing. Van de Wiel: "Onze patiënten moeten kunnen vertrouwen op fitte artsen. Nog erger dan het sluiten van afdelingen is het lopen van onverantwoorde risico’s. Hoe spijtig het ook is om afdelingen te moeten sluiten, het leveren van kwalitatief goede zorg blijft het belangrijkst."

Het besluit wordt nog voorgelegd aan de ondernemingsraad, cliëntenraad en raad van toezicht van Treant. Een definitief besluit volgt naar verwachting deze zomer. De personele gevolgen worden momenteel in kaart gebracht.

Planbare operaties

Treant kondigde in februari aan meer ingrepen en behandelingen te gaan concentreren op één van de ziekenhuislocaties. Zo kunnen patiënten voor planbare heup- en knieoperaties sinds 1 april alleen nog op locatie Bethesda in Hoogeveen en locatie Refaja in Stadskanaal terecht. Operaties als gevolg van botbreuken worden voortaan uitgevoerd in Stadskanaal en Hoogeveen. Het concentreren van planbare operaties is onderdeel van een bezuinigingspakket dat ervoor moet zorgen dat de ziekenhuisgroep weer financieel gezond wordt. De maatregelen zijn volgens de organisatie ook nodig om goede, bereikbare en betaalbare zorg voor de regio te behouden.

In april presenteerde Treant een regiovisie waarin de organisatie aankondigde een nieuw interventiecentrum op te willen richten waar acute, complexe en klinische ziekenhuiszorg wordt geconcentreerd. Treant wil het nieuwe interventiecentrum in het hart van de regio realiseren. Daar moeten straks de behandelingen plaatsvinden waarvoor clustering vanuit kwaliteitsoogpunt noodzakelijk is en om te kunnen blijven voldoen aan wet- en regelgeving. Het gaat om 10 procent van het huidige zorgaanbod, aldus Treant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top