Tech

'C2000 niet berekend op grote calamiteit'

Het C2000-systeem, het landelijke communicatiesysteem voor de hulpverleningsdiensten in Nederland, dreigt bij een grote calamiteit of een terroristische aanslag overbelast te raken. Dit meldt ZEMBLA op basis van een noodplan van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Om te voorkomen dat C2000 uitvalt na een groot incident, krijgt een beperkte groep gebruikers voorrang op het spraaknetwerk, zo blijkt uit het noodplan. Voor zogenoemde gelieerde gebruikers is de kans groot dat, na bijvoorbeeld een terroristische aanslag, communicatie via C2000 niet meer mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om huisartsenposten en de kerncentrale in Borssele. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlands Politievakbond, reageert bezorgd: "dat geeft onzekerheden in het operationele werk, dat is niet goed."

Vertraging

Er wordt momenteel gewerkt aan een geheel nieuw C2000-systeem voor politie, brandweer, ambulance en marechaussee. De vernieuwing is nodig omdat het einde van de technische levensduur van het huidige C2000-systeem in zicht komt. De invoering van het vernieuwde C2000 heeft vanwege bij de leveranciers van het nieuwe netwerk grote vertraging opgelopen. De vertraging levert vooralsnog 25 tot 30 miljoen euro aan extra kosten op, zo liet het ministerie aan Zembla weten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top