Vastgoed

Modulair zorggebouw biedt oplossing voor krimpgebieden

Het is lastig om zorggebouwen te financieren in krimpgebieden. En juist daar is de behoefte aan zorgvastgoed het grootst, omdat het aantal ouderen en ouderdomsziekten daar relatief sterk toenemen. Daarom werken vier partijen - Bouwinvest, De Groot Vroomshoop, ZorgID en Finch Buildings – aan een betaalbare oplossing voor huisvesting van cliënten met psychogeriatrische problematiek. Tijdens de Zorgvastgoeddag 2018 op 23 maart presenteerden zij hun modulaire, duurzame ‘Pop-up PG’ en bijbehorende business case.

Architect Jurrian Knijtijzer van Finch Buildings liet zich inspireren door de filosofie van tijdelijk bouwen. “Maar daarvan valt de kwaliteit erg tegen”, aldus Knijtijzer. “In plaats daarvan bedacht ik een modulair bouwsysteem met dezelfde kwaliteit as permanent.” De prefab modules zijn 25 tot 40 vierkante meter groot en worden duurzaam geproduceerd: ze zijn bijna volledig opgetrokken uit gecertificeerd hout, gasloos en circulair geproduceerd – de onderdelen kunnen na exploitatie worden hergebruikt.

Gekoppeld

Aannemer De Groot Vroomshoop kan vier modules per dag produceren op haar eigen terrein en er kunnen tien modules per dag op de zorglocatie worden geplaatst. Ze kunnen op verschillende manieren worden gekoppeld en worden bijgeplaatst of weggehaald als de zorgvraag veranderd. Ze kunnen worden voorzien van elke denkbare gevel. De enige kritiek die op de Zorgvastgoeddag klinkt is dat de modules vrij klein zijn.

Huurprijs

De zo ontstane zorggebouwen krijgen een energielabel A++. De gebouwen gaan minstens vijftig jaar mee. Erwin Drenth van Bouwinvest rekent voor dat met een huurtermijn van vijftien jaar, op grond gekocht tegen aanschafwaarde op basis van maatschappelijke bestemming of erfpacht, de huurprijs per eenheid tussen de 750 en 800 euro per maand ligt. De energielasten komen op ongeveer twintig euro. Er zijn nog geen gebouwen in Nederland geplaatst op het kantoor van Finch Buildings in Amsterdam na. Dat bestaat uit vier modules.

De Zorgvastgoeddag werd georganiseerd door IVVD (Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid) en Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top