ACTUEEL

Inspectie moet arbeidsplaatsen inleveren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) levert dit jaar 10,2 fte’s in. In 2011 moet de inspectie het met 20,4 fte minder doen. Dit staat in onlangs verschenen IGZ-werkplan voor 2010.

Risicogericht sturen

“De kwaliteit van het werk van de inspectie blijft hetzelfde”, zegt IGZ-woordvoerder Wouter van der Horst. De werkplekken vallen namelijk weg in projecten die aflopen. En daarbij, het toezichthoudend werk is altijd “risicogericht sturen met een beperkt aantal mensen. Daarbij moet alles zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Hierin zal niets veranderen.” De inspectie wacht nog op de verplichte registratie van privéklinieken. En de marktvrijheid impliceert risico’s, aldus Van der Horst.

Beperkte bezuiniging

Volgens Van der Horst heeft de regering de IGZ eerder al ontzien in de taakstelling. In plaatst van twintig procent, zoals bij andere overheidsorganen, moest de inspectie ‘slechts’ vijf procent bezuinigen. “Dit was al lang bekend toen de taakstelling in werking trad.”

Aanvullende inspectietaken

Het ministerie van VWS had in 2009 de IGZ-formatie structureel uitgebreid met 9 fte, terwijl het ministerie in 2007 al 20 formatieplaatsen had toegekend voor aanvullende inspectietaken op het gebied van patiëntveiligheid. In het regeerakkoord is afgesproken om deze uitbreiding. in het kader van taakstelling, in de volgende jaren weer gefaseerd af te bouwen. Het totaal aantal fte op 31 december 2009 bedroeg 392,9. Eind 2010 zal dit 387,8 zijn en voor eind 2011 geeft het IGZ-werkplan 377,6 aan.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top