ACTUEEL

Nederland geeft 2 miljard meer uit aan zorg

Nederland spendeerde vorig jaar 97,5 miljard euro aan zorg, twee miljard meer dan in 2016. Dat komt voor het grootste deel doordat er meer mensen werken in de zorg, die ook wat meer zijn gaan verdienen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De zorguitgaven groeiden vorig jaar minder dan de economie in 2017, namelijk 2,1 tegen 4,3 procent van het bruto binnenlands product.

Kinderopvang

Het CBS keek naar geneeskundige zorg en langdurige zorg, jeugdzorg, kinderopvang en alle vormen van welzijnszorg zoals maatschappelijke dienstverlening en opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen.

De uitgaven aan aanbieders van kinderopvang stegen het meest, met maar liefst 7,2 procent tot 3,9 miljard euro. Dat is grotendeels te danken aan het stijgende aantal werkenden. De kosten voor maatschappelijke opvang daalden met 7,5 procent het meest, tot 1,8 miljard euro, vooral door lagere uitgaven voor de opvang van asielzoekers.

Verzekeringen

Per persoon gaven we afgelopen jaar via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen 5691 euro uit aan zorg. In 2016 was dat 86 euro minder. De uitgaven aan zorg worden voor ruim 80 procent gefinancierd uit verplichte verzekeringen en bijdragen van de overheid. (ANP)


1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

30 mei 2018

2,1% meer is 86 euro per persoon per jaar. Dat is dus ook het toegezegd als inhaalbudget voor de verpleeghuizen ( nationaal schuldgevoel vanwege verwaarlozing ). Overigens is “zorg” een containerbegrip en omvat oa maatschappelijke opvang ( oa asielzoekers ), kinderopvang, wijkverpleging en medisch specialistische zorg ( behandeling en verpleging ). Toch mooi overzicht van CBS over verschil 2017 met 2016.

Top