ACTUEEL

Bruins: ook streekziekenhuis moet aan kwaliteitsnormen voldoen

Ook kleine streekziekenhuizen moeten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Ook al kan dat betekenen dat ze artsen voor de intensive care tekortkomen en dat die afdeling daar moet sluiten, vindt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij wil wel eens kijken of er wel genoeg intensivisten beschikbaar zijn.

"Ik kan niet zeggen: de kwaliteitsstandaard geldt in Zuid-Holland, maar niet in Drenthe", vindt Bruins. Die standaard wordt bovendien opgesteld door de gezondheidszorg zelf, brengt hij in herinnering, en dat moet zo blijven. De streekziekenhuizen hebben wel bezwaar gemaakt tegen de nieuwe kwaliteitsnorm, erkent de minister. Maar onafhankelijke deskundigen hebben vervolgens de knoop doorgehakt en tot deze standaard besloten.

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) sloeg alarm over de nieuwe regels, waarop vanaf 1 juli wordt gecontroleerd. Van de dertig streekziekenhuizen zouden er 22 de norm niet halen en moeten vrezen hun intensive care en spoedeisende zorg te verliezen. Van Gerven wil dat Bruins ingrijpt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ruud Klerks

30 mei 2018


Kwaliteitsstandaard Intensive Care. Belangrijke stap waar patiënt en naasten recht op hebben, overigens ook op #ICNAZORG. Heel belangrijk en vraag mij af hoeveel IC’s in NL dat nog niet doen... Transmurale zorg rond #postintensivecaresyndrome is noodzaak!

Top