ACTUEEL

Reactor Petten sluit voor een half jaar

De kernreactor in Petten gaat met ingang van vrijdag een half jaar uit de roulatie. De maatregel is volgens Nuclear Research & consultancy Group (NRG) nodig in verband met een reparatie van het koelsysteem. Over de mogelijke gevolgen voor de productie van medische isotopen kan het bedrijf nog niets zeggen.

Reparatie koelsysteem reactor

De aangetaste delen van het koelsysteem in de betonnen constructie van de reactor worden de komende maanden verwijderd. Volgens een woordvoerster van NRG gaat de reactor naar verwachting in de tweede helft van augustus weer in bedrijf.

Medische isotopen

De kernreactor in Petten tekent voor een belangrijk deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. Exploitant NRG heeft de afnemers maanden geleden al geïnformeerd over de stop. De woordvoerster van NRG kan niets zeggen over de impact van de hersteloperatie op de wereldmarkt voor medische isotopen.

Vertraging in oplevering nieuwe reactor

De huidige reactor in Petten moet nog een aantal jaren mee. Begin deze maand maakte NRG bekend dat de realisering van opvolger Pallas vertraging oploopt doordat het bedrijf niet genoeg geld heeft om zowel het ontwerp als de bouw in één keer aan te besteden. De oplevering van Pallas is op zijn vroegst in 2017 voorzien. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top