Finance

Omzet nepmedicijnen in Nederland 79 miljoen euro

De markt voor nagemaakte medicijnen in Nederland is goed voor een omzet van ruim 79 miljoen euro. In heel Europa gaat het om 10,5 miljard euro. Dit meldt farmaceutisch bedrijf Pfizer op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau Nunwood.

Illegale bronnen

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de Nederlanders erkent dat ze wel eens medicijnen via illegale bronnen kopen. Pfizer noemt het verontrustend dat veel consumenten via internet medicijnen bestellen die eigenlijk door een arts voorgeschreven moeten worden. De farmaceut schat dat tussen 50 en 90 procent van de geneesmiddelen die online worden gekocht, namaak zijn.

Geld besparen

Het besparen van tijd en geld zijn de belangrijkste redenen voor mensen om medicijnen via internet te kopen. Meer dan een derde (39 procent) van de ondervraagde mensen wil zo de moeite van het bezoek aan een arts voorkomen en 41 procent doet het om geld te besparen, blijkt uit het onderzoek.

Schadelijke ingrediënten

“De harde realiteit is dat nagemaakte geneesmiddelen schadelijke ingrediënten kunnen bevatten, zoals rattengif, boorzuur en loodhoudende verf”, zegt Pfizer. Ze worden vaak door mensen zonder de vereiste kwalificaties gemaakt en kunnen te veel, te weinig of geen werkzame stof bevatten. “Als gevolg daarvan kunnen nepmedicijnen ernstige schade aan patiënten toebrengen en in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.”

Gezondheidsrisico's

Voorzitter Jim Thomson van de European Alliance for Access to Safe Medicines onderschrijft dat. “Dit onderzoek toont heel duidelijk aan dat een alarmerend aantal mensen hun gezondheid riskeert door zich terug te trekken uit de reguliere gezondheidszorg. Als ze dat doen, hebben ze een zeer goede kans om een nepgeneesmiddel te ontvangen.”

Internet

De onderzoekers vrezen dat het probleem alleen maar zal toenemen, nu 37 procent van de mensen zich al tot het internet wendt voor informatie en advies over gezondheid. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top