Finance

Onderzoek darmkanker later door specialistentekort

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker kan pas in 2019 volledig worden ingevoerd. Dan zijn er voldoende artsen om het darmonderzoek uit te voeren. Dat heeft minister Klink van VWS de Tweede Kamer dinsdag laten weten.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Klink beseft het nut van onderzoek naar darmkanker onder mensen tussen 55 en 75 jaar. De Gezondheidsraad had hem vorig jaar geadviseerd een bevolkingsonderzoek te beginnen, vergelijkbaar met de screening op borstkanker en baarmoederhalskanker.

Geen artsen en geen geld

Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zouden dan elke twee jaar ontlasting kunnen opsturen naar een laboratorium. Als dat nodig is, volgt verder darmonderzoek. Daarvoor zijn er nu niet genoeg artsen, zegt Klink. Omdat er grote bezuinigingen voor de deur staan, heeft hij nu ook geen geld voor een nieuw bevolkingsonderzoek. Daarom hakt Klink nu nog niet de knoop door. Voorjaar 2011 hoopt hij wel zover te zijn.

Tekort aan darmspecialisten

Ernst Kuipers van de Nederlandse Vereniging van mdl-artsen NVMDL maakte in april vorig jaar al melding van een groot tekort aan specialisten voor maag-, darm- en leverziekten. Volgens hem was het tekort zo schrijnend dat het ‘aannemelijk’ is ‘dat dit levens kost’.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top