ACTUEEL

'Dringend meer geld nodig voor jeugdzorg'

Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo willen daarom dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen, schrijft Trouw. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg, vinden ze.

De nieuwe coalitie in Leeuwarden vindt dat het decentraliseren van de jeugdzorg nog steeds goed uitpakt, maar de nieuwe sociale wijkteams kunnen nog niet dure behandelingen en opnames voorkomen. Volgens de krant komt Leeuwarden jaarlijks 12 miljoen euro te kort.

Dezelfde problemen spelen volgens Trouw in Eindhoven, Enschede, Zoetermeer en Zaanstad. "Wij horen van het Rijk: jullie moeten je budget maar beter verdelen", zegt wethouder Claudio Bruggink van Hengelo. "Maar de tekorten in het sociale domein zijn te groot." Zo wil Hengelo de vergoedingen gaan versoberen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

bert jan meijer

12 juni 2018

Is het misschien goed jeugdzorg te veranderen in jeugdhulp? Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Daarnaast is niet alle zorg voor jeugdigen gedecentraliseerd.

Top