ACTUEEL

KNMG pleit voor landelijke strategie basiszorg

De KNMG vindt het ‘een onwenselijke ontwikkeling’ dat academische ziekenhuizen op eigen initiatief de basiszorg deels of geheel willen afstoten. De federatie van beroepsverenigingen van artsen pleit voor de ontwikkeling van een samenhangende landelijke strategie die aan zulke maatregelen ten grondslag moet liggen.

Integraal plan

Zo’n landelijk plan voor de organisatie van klinische basis- en topzorg moet volgens KNMG in samenhang worden opgesteld met andere zorgvoorzieningen. Daarbij noemt KNMG de eerste lijn en de openbare gezondheidszorg.

Postcodebeleid

“Zonder zo’n plan leiden individuele maatregelen tot onzekerheid bij patiënten, verwijzers en ziekenhuispersoneel”, zetlt KNMG op haar website. De artsenfederatie noemt als voorbeeld het postcodebeleid dat het AMC en het VUmc in Amsterdam op eigen initiatief hanteren. Via dit beleid weren zij patiënten buiten een bepaald postcodegebied voor basiszorg die elk ziekenhuis kan leveren.

Specialiseren ziekenhuizen

Het UMC Utrecht zegt volgens KNMG dat ze hiermee vooruitloopt op de toekomstplannen. De maatregel zou passen in het overheidsbeleid, waarin ziekenhuizen zich in de toekomst moeten specialiseren op bepaalde terreinen van de gezondheidszorg.

'Niet speculeren'

KNMG stelt dat dit speculatief is “omdat er nog geen sprake is van een uitgekristalliseerd beleid in die richting”. De KNMG vindt het onjuist als sommige academische ziekenhuizen daarop vooruitlopen. “Dit is inefficiënt en het gevaar ontstaat dat de basiszorg niet meer overal en voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is.” Verder voorziet KNMG problemen bij mensen die een zorgopleiding volgen: kunnen zij hun basiskennis en -vaardigheden nog wel opdoen in een academische setting?

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

18 februari 2010

Een "een samenhangende landelijke strategie" is iets anders dan marktwerking. Sterker, het is ermee in strijd. Ik maak hier dan ook uit op dat de KNMG tegenstander is van marktwerking in de zorg.

Top