ACTUEEL

Poolse reactor nieuwe bron van medische isotopen

Voor het eerst in tientallen jaren wordt een nieuwe reactor toegevoegd aan de wereldwijde toevoerketen voor medische isotopen. Covidien (NYSY: COV) en het Institute for Atomic Energy in Polen (IAE POLATOM) kondigen woensdag een overeenkomst aan om Covidiens aanvoer van Molybdeen 99 (Mo 99) te verhogen en verder te diversificeren om het medisch isotoop Technetium 99m (Tc 99m) te produceren.

Sluiting reactor Petten

De aankondiging komt twee dagen voor het stil leggen van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Deze sluit zes maanden vanwege gepland onderhoud en reparaties. De National Research Universal (NRU) -reactor van Canada werd in maart 2009 al stilgelegd voor reparatie. De reactoren in Petten en Canada zorgden voor ongeveer 65 procent van de wereldwijde aanvoer van medische isotopen. Volgens Covidien  kan de Poolse onderzoeksreactor meer dan een miljoen patiënten bedienen in de eerste zes maanden nadat de reactor Mo 99 is gestart met aanleveren.

Gebruik isotopen

Momenteel wordt het vorige week in de Maria Onderzoeksreactor bestraalde Mo 99 verwerkt in Covidiens faciliteiten in Petten. Het medisch isotoop dat resulteert, zou binnen dertig dagen commercieel beschikbaar moeten zijn voor Europese patiënten. Het gebruik in de Verenigde Staten en in Canda moet nog worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten en de Health Canada in Canada.

Medische isotopen

Tc 99m is een vitaal medisch isotoop gebruikt in meer dan 80 procent van de nucleaire medische diagnose en functionele onderzoeken van organen en anatomische systemen. De informatie uit deze onderzoeken wordt door een groot aantal specialisten, waaronder radiologen, nefrologen, oncologen en cardiologen, gebruikt om een beter diagnose te stellen en patiënten een betere behandeling te geven. Jaarlijks worden meer dan 35 miljoen procedures in nucleaire geneeskunde uitgevoerd, meer dan de helft hiervan in de Verenigde Staten.

Nieuwe reactor

De Maria Research-reactor, op ongeveer 30 km ten zuidwesten van Warschau, werkte eerst van 1975 tot 1985 en werd toen uit bedrijf genomen voor een volledig re-design. De reactor werd in 1993 opnieuw opgestart. Maria wordt beschouwd als een relatief nieuwe reactor in vergelijking met de andere vijf, redelijk verouderde reactoren die zorgen voor de wereldwijde toevoer van medische isotopen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top