ACTUEEL

'Niet meer dan 250 extra geneeskundestudenten'

De acht medische faculteiten kunnen 250 extra geneeskundestudenten aan. Meer studenten wordt problematisch, lieten de universiteiten het tijdschrift Medisch Contact weten. Nu worden jaarlijks 2850 eerstejaars tot de opleiding geneeskunde toegelaten.

Advies RVZ

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseerde onlangs het maximumaantal studenten te verruimen. Binnen vijf jaar zou de zogenoemde numerus fixus moeten worden losgelaten. De universiteiten willen dat niet, zij willen het kleinschalige onderwijs houden. Het probleem speelt volgens Medisch Contact vooral in de Randstad.

Disciplines

De RVZ pleit voor het afschaffen van het maximumaantal studenten, omdat zo het tekort aan bepaalde medisch specialisten weggewerkt kan worden. Universiteiten proberen de aankomende artsen op een andere manier enthousiast te maken voor de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg. Zij laten studenten tijdens hun studie al kennismaken met dit soort disciplines.

Vergrijzing

De raad wil ook van de numerus fixus af, omdat er door de toenemende vraag naar zorg steeds meer medici nodig zijn. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing. “In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden”, aldus de RVZ. De brancheverenigingen van artsen en verpleegkundigen trekken de plannen van de RVZ in twijfel.

Instroom studenten

Het adviesorgaan wil komend studiejaar al meer studenten laten instromen. Het maximum van 2850 aankomende artsen moet als eerste stap worden opgerekt naar 3100. Dat betekent dat elke faculteit er dan gemiddeld 31 studenten bij krijgt. De kwaliteit van het onderwijs is met dat aantal al moeilijker te handhaven, waarschuwen de universiteiten. Zij willen wel hun best doen om het onderwijsniveau te behouden, maar zeggen dat dat alleen lukt als er meer geld van het Rijk komt. Bovendien voorzien zij nog een probleem. Volgens het merendeel van de faculteiten zijn er nu al te weinig stageplekken.

Afschaffing loting

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs besloot onlangs al dat de loting voor de studie geneeskunde wordt afgeschaft. Vanaf 2011 komt er een nieuwe regeling. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top