ACTUEEL

Amsterdam UMC zet extra ambulance in voor verlichting druk SEH

Het Amsterdam UMC en Ambulance Amsterdam zetten sinds deze week een nieuw soort ambulance in voor het vervoer van patiënten vanuit de spoedeisende hulp (SEH) naar ziekenhuizen in de regio. Hiermee hopen zij de druk op de SEH van het Amsterdamse fusieziekenhuis te verlichten.

De afgelopen jaren is de druk op de afdelingen spoedeisende hulp in Amsterdam flink toegenomen. Daarnaast kampt Ambulance Amsterdam, net als veel andere ambulancediensten in Nederland, met een tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Het effect daarvan is dat de SEH van het Amsterdam UMC 'verstopt' raakt met patiënten die eigenlijk geen spoedeisende hulp meer nodig hebben. De nieuwe ambulance moet ervoor zorgen dat deze patiënten sneller op een plek terechtkomen waar zij passende zorg krijgen.

Stickers

Ambulance Amsterdam levert de chauffeur en de ambulance, de SEH van het Amsterdamse ziekenhuis de hiervoor speciaal opgeleide verpleegkundigen. De extra ambulance is herkenbaar aan speciale stickers. De wagen wordt niet ingezet voor ongelukken of andere spoedgevallen. Door de inzet van de extra ambulance zijn de 'gewone' ambulances van Ambulance Amsterdam beter inzetbaar voor patiënten die acute zorg nodig hebben.

Peter Leenhouts, hoofd SEH locatie AMC: "We hebben samen met Ambulance Amsterdam onze eigen SEH-verpleegkundigen getraind, zodat zij mee kunnen rijden op deze ambulance en de verpleegkundige zorg kunnen leveren die de patiënt nodig heeft. Met de ambulance en chauffeur van Ambulance Amsterdam kunnen wij zo patiënten sneller uitplaatsen. Dat geeft lucht op onze SEH."

Proef

De extra ambulance rijdt dagelijks tussen 15 en 23 uur. Het gaat om een proef van vier maanden, die deze week is begonnen. "Hiermee kunnen we testen of deze variant op de al bestaande ambulancezorg verlichting geeft in het acute zorgproces en of de doorstroming van patiënten verbetert", zegt Jeroen Hollmann, hoofd Operatie van Ambulance Amsterdam. "De samenwerking met de afdeling spoedeisende hulp is hierin essentieel."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top