ACTUEEL

ACM geeft groen licht voor overname Warmande door ZorgSaam

ZorgSaam mag de Zeeuwse zorgorganisatie Warmande overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekendgemaakt. Nu de ACM als laatste partij groen licht heeft gegeven, is de bestuurlijke fusie per 22 juni een feit.

Met de overname komt verreweg het grootste deel van de verpleeghuis- en thuiszorg in Zeeuws-Vlaanderen in handen van ZorgSaam. De organisatie stond al langer klaar om Warande over te nemen. Meer dan een jaar geleden werd de fusie aangekondigd. Ook ligt er al een reddingsplan voor Warmande klaar. ZorgSaam wil 2,5 tot 4 miljoen euro investeren om verouderde gebouwen en voorzieningen aan te pakken en om personeel te trainen.

Warmande staat er financieel namelijk slecht voor. De organisatie had in 2016 een tekort van 0,8 miljoen en in 2017 van 1 miljoen euro. Het aantal cliënten en de omzet is de laatste jaren fors gedaald. Dat leidde tot onbezette bedden en leegstand. Warmande heeft capaciteit voor 335 ouderen. Maar 200 maken daar gebruik van. 

Zwaar weer

ACM hield er in haar beoordeling rekening mee dat Warmande financieel in zwaar weer verkeert. Vanwege de financiële situatie van Warmande hebben de partijen een zogeheten 'reddingsfusieverweer' gevoerd. Dit wordt zelden gebruikt. Partijen moeten dan aantonen dat na de overname de concurrentiesituatie niet slechter is dan zonder overname. De ACM heeft geoordeeld dat er geen alternatief voorhanden was, bijvoorbeeld een andere partij die de activiteiten wilde overnemen. Op basis van onderzoek blijkt dat in geval van een faillissement de cliënten van Warmande toch naar ZorgSaam zouden gaan.

Omdat een faillissement grote gevolgen heeft voor de cliënten is de overname door ZorgSaam in deze situatie de beste oplossing, meent de ACM. De kartelwaakhond heeft bij deze beoordeling rekening gehouden met de specifieke omstandigheden in de zorg en de situatie in Zeeuws-Vlaanderen. De ACM heeft het reddingsfusieverweer gehonoreerd en is akkoord met de overname.

Curamus

ZorgSaam biedt ziekenhuiszorg, thuiszorg, ouderenzorg en ambulancezorg in Zeeuws-Vlaanderen en is met ruim 4.000 werknemers en vrijwilligers de grootste werkgever in Zeeland. Vorig jaar fuseerde ZorgSaam al met Curamus, eveneens actief in de verpleging en verzorging in Zeeuws-Vlaanderen. Zorginstelling Warmande, dat in West-Zeeuws-Vlaanderen enkele zorgcentra onder haar hoede heeft, sluit zich daar nu bij aan. ZorgSaam-bestuurders René Smit, Lodewijk de Beukelaar en Piet van der Maas zijn vanaf nu ook bestuurder van Warmande, waarbij Van der Maas eerste aanspreekpunt is. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top