ACTUEEL

Zijlstra teleurgesteld over spoedoverleg Atrium MC

Het spoedoverleg met ambtenaren van VWS heeft het Atrium Medisch Centrum Parkstad niet gebracht waar het op had gehoopt. Voorzitter van de raad van bestuur Eke Zijlstra hoopte dat het ministerie de nieuwbouwplannen vlot zou trekken. VWS biedt echter geen financiële steun. Dat meldt Dagblad de Limburger.

Tijdelijk ok-complex

Zijlstra laat Dagblad de Limburger weten: “Men wil geen millimeter bewegen.” De raad van bestuur hoopt nu dat de Gedeputeerde Staten voor 20 miljoen euro garant wil staan voor een banklening.

Het Atrium MC moet een tijdelijk ok-complex bouwen, omdat de IGZ heeft geconstateerd dat de huidige ok’s niet meer voldoen. Ook is het gedrag van de ok-professionals op het gebied van infectiepreventie onvoldoende. Kosten van het tijdelijke gebouw: zo’n acht tot tien miljoen euro. Daarnaast moet het ziekenhuis ook patiënten doorverwijzen naar omliggende ziekenhuizen. Het gaat dan om het azM, Orbis en het Laurentius Ziekenhuis. Hier hoopt het Atrium ook tijdelijk leegstaande ok’s te kunnen huren zodat de eigen specialisten ook kunnen opereren.

Het ziekenhuis heeft de IGZ nu een plan voorgelegd waarbij het tijdelijke complex niet gebouwd hoeft te worden. Het Atrium MC wil een beperkt aantal oude ok's moderniseren zodat ze weer aan de eisen voldoen.

Nieuwbouw

De noodoplossing zou het ziekenhuis miljoenen euro’s gaan kosten. Dit gaat ten koste van het spaarpotje voor de nieuwbouw. Het Atrium MC heeft de financiering van de nieuwbouw nog niet rond weten te krijgen. Zijlstra wijt dit aan de stelselwijziging en de financiële problemen bij Orbis in Sittard die ervoor gezorgd zouden hebben dat banken terughoudender zijn met financieren. Maar het uitblijven van de renovatie betekent volgens de bestuursvoorzitter een stagnatie in de werkgelegenheid in Limburg. Maar het ziekenhuis hoeft niet op financiële hulp van VWS te rekenen, stelden de ambtenaren tijdens het spoedoverleg.

Financiering nieuwbouw

Het Atrium MC heeft 200 miljoen euro nodig voor de inmiddels versoberde nieuwbouwplannen. Huisbankier ING eist van het ziekenhuis dat het zijn eigen vermogen verdubbeld tot veertig miljoen euro, aldus de krant. Het Atrium MC hoopt nu dat de Provincie hiervoor garant wil staan.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

18 februari 2010

Welgemeend advies aan instellingen in de (bouw)problemen: reken nooit op VWS.

VWS: Vertragen, Wachten & Saboteren.

jansen

18 februari 2010

De ""huisbankier"" stelt weer eens aanvullende eisen. In plaats van voor hun klant op te komen en het risicoprofiel eens goed te analyseren laten ze zich leiden door angst. Want de buurman heeft de kosten eens flink uit de hand laten lopen.Advies; ga weg nij de ING bank, men denkt daar te veel aan eigen bonussen.

Ga met een kredietverstrekker om tafel die het aandurft om in de groeimarkt ( vergrijzing, gezondheidszorg) een goed onderbouwd krediet te verlenen.

Heesters

18 februari 2010

Typisch Eke Zijlstra: zeggen dat je teleurgesteld bent als je laaiend bent. Always a gentleman.

Top